Składniki:
1 porcja mrożonego szpinaku (350 g)
3 duże jajka (195 g)
2 opakowania wędzonego łososia (200 g)
1 opakowanie kremowego serka chrzanowego (250 g)
2 ząbki czosnku (8 g )
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (1,5 g)
2 łyżki koperku (16 g)
1 łyżeczka soku z cytryny (3 g)
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni beztłuszczowej podsmażyć czosnek, dodać szpinak i dusić aż płyn całkowicie odparuje. Odstawić do wystygnięcia. Żółtka roztrzepać z przyprawami, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dołożyć odparowany, chłodny szpinak. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą szpinakową. Ciasto wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia (blaszka w kształcie prostokąta o bokach 30x40 cm). Piec w temperaturze 160ºC przez około 20 minut. Szpinakowy biszkopt wyjąć z pieca i wystudzić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Następnie posmarować je równomiernie serkiem. Na wierzchu posypać koperek i ułożyć plastry łososia. Zwinąć ciasno i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki kroić w około 1,5 cm plastry.
Smacznego!
Twój komentarz