mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
30 Sty

Batoniki orzechowe

Dziś przepis na coś słodkiego, gdy jesteśmy na diecie i nie tylko ;) 
Batoniki orzechowe można wykonać według mojego zdrowszego przepisu i gwarantuje Wam, że będą lepiej smakować niż te ze sklepu, a przy okazji nie będą mieć w swoim składzie cukru, oleju palmowego, a co za tym idzie dużej ilości tłuszczów nasyconych i przede wszystkim mają mniej kalorii niż taki "niezdrowy baton" :) A co najważniejsze są przepyszne! 


Składniki:
- płatki owsiane 100g,
- masło orzechowe- najlepiej płynne 60g,
- miód płynny 30g,
- orzeszki ziemne 30g,
- nasiona chia/ nasiona lnu 20g,
- gorzka czekolada- 4 kostki (20g),
- mleko, kilka łyżek.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki oprócz czekolady i mleka łączymy, tak, aby stanowiły jednolitą masę. Można wyrobić ręką lub w malakserze na najmniejszych obrotach. Jeżeli masa będzie bardzo sypka można dodać 2-3 łyżki wody. Na podłużną foremkę (keksówkę) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy masę i dokładnie ugniatamy. Pieczemy 15 min w 170 stopniach. Po przestygnięciu kroimy na porcje- mi wyszło 8 szt i dekorujemy czekoladą roztopioną w łaźni wodnej z odrobiną mleka. Smacznego!

 

Twój komentarz




POKAŻ