mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
22 Luty

Marynowana pierś z indyka

Takie mięso to idealny dodatek do obiadu ;) Można podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą, po prostu wedle gustu, no i oczywiście z jakąś porcją warzyw do tego :) Myślę, że surówka z oliwą z oliwek, sałatą i pomidorkami idealnie się nada! 
Łapcie przepis pod zdjęciem ;) 
 

 

Składniki:
- Filet z indyka 600g 2 sztuki
- Oliwa z oliwek 20g 2 łyżki
- Pieprz czarny mielony 2g 1 szczypta
- Przyprawa tymianek 3g 1 łyżeczka
- Przyprawa majeranek 3g 1 łyżeczka
- Estragon 3g 1 łyżeczka
- Wino białe, wytrawne 40g 4 łyżki
- Masło 50g 1/4 kostki


Sposób przygotowania:
Oliwę wymieszać z przyprawami. Filet z indyka umyć, osuszyć i natrzeć przygotowaną marynatą. Następnie odstawić na godzinę
do lodówki. Mięso przełożyć do brytfanny. Masło pokroić w paski i obłożyć nim mięso, opcjonalnie można też polać mięso
winem. Pieczeń piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez godzinę. Co jakiś czas podlewać indyka powstałym sosem.
 

Twój komentarz




POKAŻ