mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
04 Maj

Muffinki jajeczne ze szparagami

Ostatnio w sklepach zaczęły coraz częściej pojawiać się szparagi. Jeśli ktoś z Was (tak jak ja ;)) jest ich fanem to zapraszam do przetestowania mojej propozycji - muffinki jajeczne ze szparagamipolecają się jako danie w sezonie wiosennym :) Przepis na to cudo znajduje się poniżej. 

Składniki na 5 sztuk: 
- 250g - 5 jajek 
- 125g - 5 szparagów 
- 5g - łyżeczka oliwy 
- 50g - kawałek papryki 
- 25g - kawałek pora 
 

Przygotowanie:
Pora posiekać w piórka, paprykę pokroić w kosteczkę. Ze szparagów usunąć zdrewniałe końce i pokroić je w około 1 cm plastry, pozostawiając końcówki. Poddusić warzywa (poza końcówkami szparagów) na patelni z oliwą, przełożyć do foremek na muffinki. Jaja roztrzepać z przyprawami (np. ziołami i pieprzem). Wlać do foremek, na wierzchu ułożyć końcówki szparagów. Zapiekać 20 minut w 200 stopniach.

Twój komentarz




POKAŻ