mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
03 Sier

Sernik arbuzowy na zielonym spodzie

Z okazji Dnia Arbuza mam dla Was przepis na pyszny sernik arbuzowy na zielonym spodzie :) 
Ciasto takie z pewnością zrobi wrażenie na rodzinie i znajomych nie tylko, jesli chodzi o smak, ale zwłaszcza wygląd zewnetrzny, który jest dość nietypowy <3 

Biszkopt:
- 4 jaja
- 150g mąki jasnej, np. orkiszowej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g erytrolu
- 100g szpinaku mrożonego

Szpinak rozmrozić na sitku i odcisnąć wodę. Zblendować. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z erytrolem, dodać szpinak i wymieszać. Dodać przesianą przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać ubite białka i wymieszać łopatką. Piec 20 minut w 180 stopniach. 


Masa serowa:
- 700g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 łyżki żelatyny lub 1 opakowanie galaretki bez cukru
- 150g wody 

W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę lub galaretkę, pozostawić do ostudzenia.  Wymieszać z serkami i przełożyć na wystudzony biszkopt. Przełożyć do lodówki do stężenia. 

Masa arbuzowa:
- 1000g miąższu z arbuza
- 2 opakowania galaretki truskawkowej (najlepiej bez cukru)

Miąższ zblendować oddzielając w miarę możliwości pestki. Przełożyć do rondelka i podgrzewać do zagotowania. Zdjąć z ognia i rozpuścić w nim galaretki. W razie potrzeby dosłodzić erytrolem. Masę pozostawić do ostygnięcia i wyłożyć na warstwę waniliową. Przełożyć do lodówki do stężenia. 

Twój komentarz




POKAŻ