mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
21 Sier

Dżem z czarnych porzeczek z erytrolem

Sezon na czarne porzeczki niedługo się skończy... A co zrobić, żeby nawet zimną cieszyć się smakami lata? ;) Można np. zrobić z ulubionych owoców dżem! :)

Dlatego dziś przygotowałam dla Was przepis na dżem z czarnych porzeczek. P.S. Jeśli nie przepadasz za porzeczkami możesz spokojnie je zamienić na inne owoce np. maliny, truskawki, borówki itp.

Składniki:
- 250g porzeczek czarnych (świeżych lub mrożonych)
- 70g wody
- 120g erytrolu
 

Sposób przygotowania:
Składniki zmiksować na gładką masę i zagotować. Trzymać na ogniu około 5-10 minut. Masę opcjonalnie przetrzeć przez sito, aby pozbawić pestek. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować zalewając słoiki do 3/4 ich wysokości 20 minut od chwili zagotowania wody. 

Twój komentarz




POKAŻ