mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
20 Czerw

Ciasto budyniowe z truskawkami

Sezon na truskawki powoli będzie dobiegał końca, dlatego dla tych co chcą jeszcze wykorzystać te przepyszne i niskokaloryczne owoce przygotowałam przepis na ciasto budyniowe z truskawkami <3 
 

Składniki:
- 700ml mleka
- 80g (2 opakowania) budyniu waniliowego
- 100g erytrolu
- 40g (2 sztuki) żółtka jaja  
- 12g (1.5 łyżki) żelatyny
- 300g truskawek
- 80g biszkoptów bez cukru
 

Przygotowanie:
Biszkopty rozłożyć w silikonowej tortownicy. W garnku zagrzać 500ml mleka razem z erytrolem, w międzyczasie roztrzepać pozostałe mleko z proszkiem budyniowym i żółtkami. Wlać do gotującego się mleka i mieszać do zagęstnienia masy na wolnym ogniu. Żelatynę rozpuścić w około 50-70 ml ciepłej wody, dodawać po trochu masy budyniowej, mieszając. Następnie masę z żelatyną wlać do masy budyniowej i wymieszać. Przelać masę na biszkopty. Truskawki obrać, umyć i pokroić na kawałki. Wyłożyć na wierzch ciasta, odczekać, aż masa wystygnie i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. 
 

Twój komentarz




POKAŻ