mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
02 Czerw

Makaron z indykiem w porach ze szparagami

Sezon na szparagi trwa <3 Kto jeszcze nie jadł, koniecznie musi ich spróbować! Smakują wyśmienicie "sauté", bez dodatków, jak również jako dodatek w potrawie. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na makaron ze szparagami, indykiem i porem :)

Składniki:
1 ząbek czosnku,
ok. 150 g fileta z indyka,
1 szklanka makaronu penne pełnoziarnistego/z pszenicy durum (durum 100%),
1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego,
1 kawałek pora,
5 szparagów zielonych.


Sposób przygotowania:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Od szparagów oddzielić części niejadalne, podzielić je na kawałki długości około 4 cm i sparzyć wrzątkiem. Mięso pokroić w podłużne paski. Por pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Gdy zmiękną, dodać indyka, następnie szparagi oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Danie podlać wodą i dusić pod przykryciem około 10-15 minut. Pod koniec dodać pieprz, ugotowany makaron i wymieszać.

Twój komentarz




POKAŻ