mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
01 Kwie

Sernik na zimno z truskawkami

Tym razem przepis na coś na słodko, aby osoby lubiące słodkości miały tutaj i coś dla siebie :) Już na samą myśl brzmi pysznie ;D

Sernik na zimno z truskawkami (10 porcji po 270 kcal)

Składniki:
Twaróg sernikowy 1000g
Biszkopty 120g
Truskawki świeże/mrożone 500g
Galaretka truskawkowa 1 opakowanie
Żelatyna 2 łyżki
Mleko 1/2 szklanki
Śmietanka 30% 150g
Erytrol/erytrytol 3/4 szklanki
Aromat waniliowy kilka kropel

Sposób przygotowania:
Galaretkę przygotować według przepisu, odstawić. Biszkoptami wyłożyć tortownicę. Mleko
zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić wcześniej namoczoną żelatynę. Substancję słodzącą,
twaróg, śmietankę i aromat wymieszać. Przestudzona żelatynę zahartować kilkoma łyżkami
masy twarogowej, następnie wymieszać z resztą składników. Dodać pokrojone truskawki
(kilka sztuk pozostawić do dekoracji), delikatnie wymieszać i wylać do tortownicy. Włożyć
do lodówki na pół godziny, następnie ozdobić truskawkami, wylać na wierzch galaretkę i
wstawić ponownie do całkowitego stężenia.
 

Twój komentarz




POKAŻ