Spód
Składniki:
Otręby owsiane (nie mielone) 60g 6 łyżek
Proszek do pieczenia 4g 1 łyżeczka
Żółtko jaja 90g 3 sztuki
Erytrol 10g 1 łyżka
Mleko 1,5% tłuszczu 40g 4 łyżki
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i wymieszać łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie wyłożyć powstałą masę. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni minut przez 10 minut.
Masa jogurtowa
Składniki:
Jogurt naturalny 800g 2 duże kubki
Białko jaja 120g 4 sztuki
Erytrol 100g 1/2 szklanki
Budyń waniliowy, proszek bez cukru 80g 2 paczki
Olejek cytrynowy 1g kilka kropli
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać stopniowo erytrol, aromat i budynie. Wszystko razem zmiksować, do połączenia składników. Następnie wlać jogurty i miksować przez moment na najniższych obrotach. Masę jogurtową przelać na podpieczone ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu sernika, zostawić go do ostygnięcia w piekarniku. Następnie sernik włożyć do lodówki do stężenia na kilka godzin.
1 komentarz
Bardzo dobry "serniczek" i chyba mało kaloryczny jeśli zastosuje się jogurt 2%. Można go też bez utraty smaku zamrozić i mieć gotowe II śniadanie. Przydałaby się informacja o kcl, wtedy będzie wiadomo na ile porcji go podzielić. Polecam.