mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
29 Marz

Rolada szpinakowa z łososiem

Wielkanoc już za kilka dni, więc pora dodać kilka przepisów świątecznych. Ten przepis idealnie nada się na stół wielkanocny -> Rolada szpinakowa z łososiem. 

Rolada szpinakowa z łososiem (12 porcji po 100 kcal)

Składniki:
Szpinak mrożony 350g
Jaja 3 sztuki
Gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
Sok z cytryny 1 łyżeczka
Czosnek 2 ząbki
Łosoś wędzony 200g
Kremowy serek chrzanowy 1 opakowanie
Koper 2 łyżki


Sposób przygotowania:
Na patelni podsmażyć czosnek, dodać szpinak i dusić aż płyn całkowicie odparuje.
Odstawić do wystygnięcia. Żółtka roztrzepać z przyprawami, solą, pieprzem, sokiem z
cytryny i dołożyć odparowany, chłodny szpinak. Białka ubić na sztywno i delikatnie
połączyć z masa szpinakową. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
(blaszka w kształcie prostokąta o bokach 30 x 40 cm). Piec w temp. 160 stopni C przez ok.
20 min. Szpinakowy biszkopt wyjąć z pieca i wystudzić. Ciasto powinno być elastyczne i
miękkie. Następnie posmarować go równomiernie serkiem. Na wierzchu posypać koperek
i ułożyć plastry łososia. Zwinąć ciasno i wstawić do lodówki na ok 2h. Po wyjęciu z lodówki
kroić w ok 1,5cm plastry.




 

Twój komentarz




POKAŻ