mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
29 Marz

Galareta z kurczaka z groszkiem i jajkiem

Mięsne galaretki można wykorzystać jako jedno z dań na zimną płytę. Oprócz sałatek, wędlin i serów jest to fajna alternatywa na zimne przekąski. Wykonanie również nie jest zbyt pracochłonne.

Galareta z kurczaka z groszkiem i jajkiem (porcja 230 kcal)

Składniki:
Jaja 1 sztuka
Filet z kurczaka 100g
Groszek zielony konserwowy 15g
Liść laurowy 1 sztuka
Marchew 1 sztuka
Seler korzeniowy 30g
Ziele angielskie 1 ziarenko
Żelatyna 1 pełna łyżeczka
Sok z cytryny 1 łyżka

Sposób przygotowania:
Jajka ugotować. Warzywa obrać i razem z mięsem włożyć do garnka. Zalać dwoma
szklankami wody i gotować około 30 minut. Wywar ostudzić i przecedzić. Mięso pokroić w
plasterki, marchewkę w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 1 niepełnej szklance gorącego
wywaru i przestudzić. Mięso, jajko, groszek i marchewkę umieścić w małej miseczce, zalać
żelatyną i odstawić do stężenia. Gotową galaretę polać sokiem z cytryny.

Twój komentarz




POKAŻ