mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
29 Marz

Bigos z cukinii z kurczakiem i pieczywem

Bigos w wielu krajach uznawany jest zaraz obok pierogów, za typowo polskie danie. Można wykonać go w nieco zdrowszej wersji niekoniecznie wykonując go z kapusty. Tym razem dzielę się z Wami przepisem na bigos z cukinii z kurczakiem.  

Bigos z cukinii z kurczakiem i pieczywem (porcja 310 kcal)

Składniki:
Cukinia 300g
Cebula 1/2 sztuki
Filet z kurczaka 100g
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Przecier pomidorowy 1 łyżka
Pieczywo razowe 1 kromka

Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę,
podsmażyć na niej mięso z cebulą. Cukinię pokroić w plasterki a następnie w paski. Do
garnka wlać kilka łyżek wody, dodać cukinię i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż
cukinia będzie miękka. Następnie w razie potrzeby odcedzić nadmiar wody, dodać przecier
pomidorowy, mięso z cebulą i dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem do smaku.
Podawać z pieczywem.
 

Twój komentarz




POKAŻ