mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
08 Luty

Pizza z szynką i warzywami na patelni

Nie wiem czy wiecie, ale dnia 9 lutego obchodzimy Światowy Dzień Pizzy !!! :) Jest to chyba najbardziej wyczekiwane przez wszystkich święto ;) Jeśli jesteście na diecie, bądź wolicie zdrowo się odżywiać i niekoniecznie w tym dniu chcecie zjeść coś niezdrowego to mam dla Was przepis na fit pizze z patelni. Dla zainteresowanych przepis znajduje się pod zdjęciem.


Składniki:
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Drożdże 20 g -
Mąka żytnia 6 łyżek (72 g) 223 kcal
Olej rzepakowy 1 łyżka (10 g) 88 kcal
Oliwki w puszce 5 sztuk (15 g) 17 kcal
Przecier pomidorowy 3 łyżeczki (21 g) 19 kcal
Przyprawa bazylia 1 g (1 g) 2 kcal
Przyprawa kurkuma 1 g (1 g) 3 kcal
Rukola 1 garść (20 g) 3 kcal
Ser mozzarella 20 g (20 g) 50 kcal
Sól 1 szczypta (0,25 g) -
Szynka z indyka 2 plastry (20 g) 27 kcal
Woda pół szklanki (110 g) -

Przepis:
Mąkę, sól, drożdże, wodę i 1/2 oleju dodać do miski i wyrobić ciasto. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem patelnię i trzymać na średnim ogniu około 10-15 minut. Przewrócić na drugą stronę, posmarować przecierem pomidorowym zmieszaną z rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć na nim pokrojoną szynkę, oliwki, posypać serem i przyprawami. Przykryć patelnię i trzymać aż ser się roztopi. Posypać rukolą.

Twój komentarz




POKAŻ