mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
17 Luty

Jak budować odporność? - witamina C.

Przyszedł czas, aby powiedzieć sobie słów kilka o kolejnej dobrze nam wszystkim znanej witaminie C ??, która wspiera naszą odporność. Moim zdaniem jest to najpopularniejsza witamina, która kojarzy nam się z odpornością.

? Niewystarczająca ilości witaminy C może skutkować osłabieniem odporności i zwiększać podatność organizmu na infekcje;
? Występujące infekcje dalej obniżają dostępne dla organizmu zasoby witamin C;
? Jeśli wzbogacisz swoją dietę w wit.C objawy trwających już infekcji mogą zostać skrócone/złagodzone.

Nie każdy z nas wie, że może mieć braki tej witaminy
(niedobór witaminy C jest czwartym co do wielkości niedoborem składników odżywczych w Stanach Zjednoczonych)??.

Warto pamiętać, że profilaktyczne spożycie witaminy C nie jest duże - około 150-200 mg na dzień; jednak w określonych warunkach potrzebne mogą być większe dawki⚠️.

Wybrane najlepsze źródła pokarmowe witaminy C:
- acerola,
- owoce dzikiej róży,
- kiwi,
- cytrusy,
- owoce jagodowe?,
- papaja,
- ananas?,
- brokuły,
- papryka,
- szpinak,
- dynia.

Bibliografia:
Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211

Twój komentarz




POKAŻ