? Niewystarczająca ilości witaminy C może skutkować osłabieniem odporności i zwiększać podatność organizmu na infekcje;
? Występujące infekcje dalej obniżają dostępne dla organizmu zasoby witamin C;
? Jeśli wzbogacisz swoją dietę w wit.C objawy trwających już infekcji mogą zostać skrócone/złagodzone.
Nie każdy z nas wie, że może mieć braki tej witaminy
(niedobór witaminy C jest czwartym co do wielkości niedoborem składników odżywczych w Stanach Zjednoczonych)??.
Warto pamiętać, że profilaktyczne spożycie witaminy C nie jest duże - około 150-200 mg na dzień; jednak w określonych warunkach potrzebne mogą być większe dawki⚠️.
Wybrane najlepsze źródła pokarmowe witaminy C:
- acerola,
- owoce dzikiej róży,
- kiwi,
- cytrusy,
- owoce jagodowe?,
- papaja,
- ananas?,
- brokuły,
- papryka,
- szpinak,
- dynia.
Bibliografia:
Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
Twój komentarz