SKŁADNIKI
CIASTO:
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
4 żółtka
1 łyżka koniaku
1/2 łyżeczki erytrolu
1/2 łyżeczki soli
250 g jogurt naturalny
olej rzepakowy do smażenia
zmielony erytrol do obsypania chruścików
PRZYGOTOWANIE:
Tłuszcz rozgrzewamy w garnku z grubym dnem.
Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w środku dołek, dodajemy sól i erytrol.
Następnie dodajemy żółtka i koniak.
Składniki lekko mieszamy widelcem i dodajemy jogurt.
Ciasto wyrabiamy ręką do otrzymania gęstej konsystencji.
Następnie wałkujemy jak najcieniej i wykrawamy paski o wymiarach 3 x 10 cm.
Kawałki dzielimy na trójkąty i nacinamy nożem wzdłuż, w środku trójkąta, a potem przewijamy go.
Chruściki smażymy na gorącym tłuszczu na rumiany kolor.
Gotowe posypujemy zmielonym erytrolem.
Twój komentarz