mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
17 Paź

Owsianka "szarlotka" na jesienne dni

Jesienna aura zarówno w parkach, lasach, jak i na ulicach jest już zdecydowanie zauważalna. Dlatego o tej porze roku ciepłe owsianki smakują najlepiej :)


Składniki :

  • Płatki owsiane – 5 łyżek
  • Mleko 2.0% (bądź napój roślinny) – 2/3 szklanki
  • Jabłko
  • Masło orzechowe bądź posiekane orzechy – 1 łyżeczka
  • Cynamon
  • Miód
  • (opcjonalnie) jogurt naturalny

 

Przygotowanie:

Płatki owsiane ugotuj na mleku, napoju roślinnym bądź wodzie. W międzyczasie obierz jabłko. Połowę jabłka zetrzyj na tarce do gotujących się płatków owsianych, a połowę pokrój na plastry. Do ugotowanych płatków owsianych wraz z jabłkiem dodaj szczyptę cynamonu i niewielką ilość wybranego słodzidła – u mnie był do miód. Owsiankę podawaj z pokrojonymi jabłkami, masłem orzechowym bądź posiekanymi orzechami, cynamonem. Opcjonalnie możesz również dodać łyżkę jogurtu.

 

Autor: Praktykantka - Marcelina Michalik.

 

 

Twój komentarz




POKAŻ