mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
17 Paź

Nasiona Chia (Szałwia hiszpańska)

Nasiona Chia – malutkie nasiona, kryjące w sobie moc składników odżywczych, jakich?

o Zawierają ok 25-35% tłuszczu, w tym dużą ilość kwasów wielonienasyconych. W 5g nasion szałwii hiszpańskiej, jest ok 1.1 g kwasów omega-3, działających przeciwzapalnie i wspomagająco na układ sercowo-naczyniowy.

o Nasiona chia są nieocenionym źródłem błonnika, już w 5g dostarczają ok. 1.7g błonnika, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania jelit czy mikrobioty jelitowej.

o Nasiona chia, mimo swoich małych rozmiarów są bogatym źródłem białka – 5g nasion, dostarcza ok 1.15g białka.

o Szałwia hiszpańska jest również cennych źródłem antyoksydantów m.in. witaminy E oraz mikroelementów w tym: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku czy też miedzi i selenu.

Źródło: 1https://www.medonet.pl/zdrowie/diety,chia---wlasciwosci--wartosci-odzywcze--stosowanie,artykul,1725436.html

 

A w jaki sposób przemycać nasiona chia w naszej codziennej diecie?

Wystarczy, że dodamy ok. łyżkę nasion chia do naszej porannej czy też nocnej owsianki. Dobrą alternatywą wykorzystania szałwii hiszpańskiej jest dodawanie jej do wszelkiego rodzaju koktajli warzywnych, owocowych czy warzywno- owocowych. Można je również dodawać do puddingów, ciast czy też pancakes.

 

Źródło:

  1. https://ktomalek.pl/blog/nasiona-chia-5-korzysci-dla-twojego-zdrowia/w- 179

  2. ZIARNA CHIA JAKO WARTOŚCIOWY PRODUKT RACJONALNEJ DIETY – ZASTOSOWANIE W PROFILAKTYCE CHORÓB METABOLICZNYCH. A. Kargulewicz, W. Swora-Cwynar, E. Marcinkowska, M. Grzymisławski.

 

Autor: Praktykantka - Martyna Pietruś

Twój komentarz




POKAŻ