mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
05 Sty

Hipercholesterolemia

Hipercholesterolemia to zwiększony poziom cholesterolu całkowitego we krwi (≥5 mmol/l), gdzie stężenie LDL wynosi ≥ 3 mmol/l . Najczęstszą tego przyczyną jest właśnie nieprawidłowa dieta, bądź niska aktywność fizyczna. Cholesterol jest lipidem, który może zostać wytworzony przez nasz organizm, bądź pobrany wraz z pokarmem. Jest on niezbędny do syntezy m.in. hormonów płciowych, witaminy D3 czy kwasów żółciowych. Natomiast jego podwyższone stężenie zwiększa ryzyko chorób sercowo- naczyniowych. U pacjentów o nieprawidłowej gospodarce lipidowej wprowadza się odpowiednie postępowanie dietetyczne z leczeniem farmakologicznym.

Zalecenia dietetyczne:

  • Wybierajmy chude gatunki mięs, wędlin i produktów mlecznych  (zamiast m.in. parówek, salami, kiełbas wiejskich, smalców, boczków, pełnego mleka, tłustych serów)
  • Nasycone kwasy tłuszczowe, głównie występujące w tłuszczach zwierzęcych ( tłuste mięso, mleko), żywności typu fast- food, produktach cukierniczych, zamieniajmy na nienasycone kwasy tłuszczowe, tłuszcze roślinne (margaryna kubkowa , oleje roślinne)
  •  Tłuszcze trans ogranicza się do minimum (mogą występować w twardych margarynach, żywności typu fast-food, wyrobach cukierniczych, piekarniczych, zupach w proszku, gotowych sosach)
  • Najlepiej by posiłki przygotowywać w domu, ograniczając sólw diecie, zamiast tego wybierać różne przyprawy, czy zioła
  • Należy uważać na produkty, będące źródłem cholesterolu: żółtka jaj, podroby, wędliny podrobowe (kaszanka, pasztetowa)
  • Dozwolone są tłuste ryby 2-3 razy w tygodniu, zawierające kwasy tłuszczowe omega-3 , które zmniejszają ryzyko występowania chorób układu krążenia (łosoś, śledź, makrela)
  • Należy zwiększyć produkty bogate w rozpuszczalny błonnik pokarmowy (pełnoziarniste produkty zbożowe, strączki, surowe warzywa i owoce) oraz naturalne stanole/ sterole roślinne (pestki słonecznika, orzechy włoskie, olej kukurydziany), bądź przemysłowo w nie wzbogacane produkty (jogurty, margaryny)
  •  Podaż warzyw i owoców należy zwiększyć, hamują one utlenianie cholesterolu LDL, chroniąc przed rozwojem miażdżycy (częściej wprowadzamy do diety np. surówki, sałatki
     

Autor: Praktykantka - Paulina Trzcionkowska.

Twój komentarz




POKAŻ