Składniki - ok 50 sztuk rogalików:
- 10 g drożdży suchych
- 560 g mąki pszennej tortowej
- 300 ml mleka 1,5%
- 2 jajka
- 80 g masła, roztopionego
- 100 g erytrolu
- pół łyżeczki soli
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem
Składniki na nadzienie:
- 400 g twarogu półtłustego
- 2 żółtka
- 4 – 5 łyżek erytrolu z waniliowym ekstraktem
Przygotowanie:
1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami.
2. Dodać resztę składników i dobrze wyrobić ciasto by było miękkie i elastyczne, pod koniec dodać rozpuszczony tłuszcz.
3. Uformowane ciasto, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na około 1,5 godziny.
4. Wyrośnięcie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na długi prostokąt o bokach około 18 x 35 cm.
5. Ostrym nożem wycinać naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać 1 łyżeczkę nadzienia serowego. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika.
6. Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 30 minut).
7. Przed pieczeniem posmarować jajkiem z mlekiem wierzch rogalików.
8. Piec w temperaturze 190ºC przez około 13 – 15 minut lub do złotego koloru.
Kontakt:
- 798 134 556
mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
OPINIA PACJENTA: Profesjonalne doradzanie w sprawie diety. Program żywieniowy, zróżnicowany i smaczny. Polecam! Dziękuję
Twój komentarz