mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
20 Sty

Dietetyczny bigos

Dziś świętujemy Dzień Bigosu z tej okazji przygotowałam dla Was przepis na to danie w nieco odchudzonej wersji :) Poniżej znaleźć można przepis na dietetyczny bigos w wersji wege i z mięsem.


Składniki (wersja wegetariańska):
- Bulion warzywny pół szklanki (120 g) 
- Chleb żytni razowy 2 kromki (60 g) 
- Kapusta 1/3 sztuki (250 g) 
- Koper 2 łyżeczki (8 g)
- Oliwa z oliwek 2 łyżeczki (10 g) 
- Przecier pomidorowy 1 łyżka (15 g) 
- Przyprawy: kmin mielony, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżeczka (3 g) 
- Soczewica nasiona 3 łyżki (45 g) 


Przygotowanie:
Kapustę umyć i poszatkować. W garnku rozgrzać oliwę i dodać kapustę oraz obraną i wymieszać. Wlać bulion, dodać soczewicę, doprawić pieprzem, dodać przyprawy i przecier pomidorowy. Wymieszać, przykryć i zagotować. Gotować pod przykryciem przez około 15-20 minut, w międzyczasie 1-2 razy zamieszać. Dodać posiekany koperek, wymieszać i zagotować. Podawać z chlebem.


Składniki (wersja z mięsem):
- Bulion warzywny pół szklanki (120 g) 
- Chleb żytni razowy 2 kromki (60 g) 
- Kapusta 1/3 sztuki (250 g) 
- Koper 2 łyżeczki (8 g)
- Oliwa z oliwek 2 łyżeczki (10 g) 
- Przecier pomidorowy 1 łyżka (15 g) 
- Przyprawy: kmin mielony, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżeczka (3 g) 
- Kiełbasa z kurczaka (100g) 


Przygotowanie:
Na osobnej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę. Kapustę umyć i poszatkować. W garnku rozgrzać oliwę i dodać kapustę oraz obraną i wymieszać. Wlać bulion, dodać podsmażoną wcześniej kiełbasę, doprawić pieprzem, dodać przyprawy i przecier pomidorowy. Wymieszać, przykryć i zagotować. Gotować pod przykryciem przez około 15-20 minut, w międzyczasie 1-2 razy zamieszać. Dodać posiekany koperek, wymieszać i zagotować. Podawać z chlebem.

 

Twój komentarz




POKAŻ