Składniki (wersja wegetariańska):
- Bulion warzywny pół szklanki (120 g)
- Chleb żytni razowy 2 kromki (60 g)
- Kapusta 1/3 sztuki (250 g)
- Koper 2 łyżeczki (8 g)
- Oliwa z oliwek 2 łyżeczki (10 g)
- Przecier pomidorowy 1 łyżka (15 g)
- Przyprawy: kmin mielony, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżeczka (3 g)
- Soczewica nasiona 3 łyżki (45 g)
Przygotowanie:
Kapustę umyć i poszatkować. W garnku rozgrzać oliwę i dodać kapustę oraz obraną i wymieszać. Wlać bulion, dodać soczewicę, doprawić pieprzem, dodać przyprawy i przecier pomidorowy. Wymieszać, przykryć i zagotować. Gotować pod przykryciem przez około 15-20 minut, w międzyczasie 1-2 razy zamieszać. Dodać posiekany koperek, wymieszać i zagotować. Podawać z chlebem.
Składniki (wersja z mięsem):
- Bulion warzywny pół szklanki (120 g)
- Chleb żytni razowy 2 kromki (60 g)
- Kapusta 1/3 sztuki (250 g)
- Koper 2 łyżeczki (8 g)
- Oliwa z oliwek 2 łyżeczki (10 g)
- Przecier pomidorowy 1 łyżka (15 g)
- Przyprawy: kmin mielony, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżeczka (3 g)
- Kiełbasa z kurczaka (100g)
Przygotowanie:
Na osobnej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę. Kapustę umyć i poszatkować. W garnku rozgrzać oliwę i dodać kapustę oraz obraną i wymieszać. Wlać bulion, dodać podsmażoną wcześniej kiełbasę, doprawić pieprzem, dodać przyprawy i przecier pomidorowy. Wymieszać, przykryć i zagotować. Gotować pod przykryciem przez około 15-20 minut, w międzyczasie 1-2 razy zamieszać. Dodać posiekany koperek, wymieszać i zagotować. Podawać z chlebem.
Twój komentarz