mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
11 Wrze

Co to insulinooporność?

To zaburzenie, związane z nieprawidłową odpowiedzią tkanek na wydzielanie insuliny (hormon wytwarzany przez trzustkę), prowadzące do podwyższonego stężenia glukozy we krwi. Najczęściej obserwowane jest u osób z nadwagą i otyłością, z nadmiarem tkanki tłuszczowej zgromadzonej na brzuchu, jednak może rozwinąć się u każdego.

Fot:. https://www.medonet.pl/badania,jak-badac-trzustke-,artykul,1692957.html
 

Za przyczynę oprócz czynników genetycznych uznaje się również m.in. nieodpowiednią dietę, nadmierny stres czy niską aktywność fizyczną. W odróżnieniu od cukrzycy u chorych z insulinoopornością poziom insuliny początkowo jest prawidłowy. Z biegiem czasu dochodzi do przeciążenia komórek beta wysp trzustkowych oraz stopniowego zmniejszenia produkcji insuliny. Co niejednokrotnie prowadzi do cukrzycy typu II. Natomiast objawy, świadczące o nieprawidłowym mechanizmie gospodarki węglowodanowej, nie są charakterystyczne. Ujawniać się mogą zaburzenia koncentracji, bóle głowy, rozdrażnienie, senność, czy obniżenie nastroju. Obserwuje się "napady wilczego głodu"(w związku z wahaniami glukozy), czy podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Często u takich osób występują trudności z zrzuceniem nadmiernej masy ciała, pomimo odpowiedniej diety i aktywności fizycznej. U osób u których podejrzewa się insulinooporność  wykonuje się m.in. doustny test obciążenia glukozą. Gdy badania ją potwierdzą pacjentom komponuje się jadłospis oparty na zasadach diety śródziemnomorskiej czy Dash, o niskim indeksie glikemicznym.

Autor: Praktykantka - Paulina Trzcionkowska.

Twój komentarz




POKAŻ