mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
24 Sier

Pasta z fasoli czerwonej i wędzonej makreli

Często nie mamy pomysłu w jaki sposób wprowadzić rośliny strączkowe do diety. Prostym rozwiązaniem jest przygotowywanie z nich pożywnych past np. do kanapek.

Składniki:

-  ½ dużej puszki czerwonej fasoli (u mnie po odsączeniu ok. 225g)                                                                                 
-  ½  wędzonej makreli
-  średni ogórek kiszony
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta pieprzu mielonego, słodkiej papryki, chili                                                                                      
 - natka pietruszki
 

Sposób przygotowania:

Makrelę obieramy i usuwamy ości. Czerwoną fasolę odcedzamy od zalewy i płuczemy w wodzie. Następnie zgniatamy ją widelcem (można zblendować). Ogórka i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Przygotowane składniki łączymy razem i dodajemy oliwę oraz musztardę. Doprawiamy do smaku. Mieszamy starannie oraz dekorujemy natką pietruszki. Przekładamy do lodówki. Pasta najlepiej smakuje na drugi dzień.  Smacznego!
 

Autor: Praktykantka - Paulina Trzcionkowska.

Twój komentarz




POKAŻ