Refluks jest chorobą wynikającą z nieprawidłowego opróżniania żołądka- mięśnie odźwiernika u wylotu żołądka pozostają zaciśnięte. Pomio wydzielania się soku żołądkowego, żołądek nie jest w stanie uwolnić pokarmu. Napina się, napotykając przeszkodę w postaci zamkniętego odźwiernika i stąd też reakcja w postaci refluksu. Cofanie się treści żołądkowej staje się jeszcze prostsze, bo zastawka znajdująca się pomiędzy końcem przełyku a wejściem do żołądka jest delikatna i nie spełnia swojej funkcji ochronnej przed refluksem.Występuje cofanie się pokarmu i przełyk zalewa zbyt kwaśny płyn żołądkowy. To dlatego występują w nim wywołujące dyskomfort stany zapalne.
Co możemy zrobić gdy mamy chorobę refluksową?
Odpowiednie zarządzanie stresem jest bez wątpienia bardzo ważne dla prawidłowego otwierania odźwiernika i uniknięcia zalegania pokarmu, które zwiększa ryzyko refluksu.
Warto również rozważyć zmianę nawyków żywieniowych m.in.:
-przeżuwać dłużej każdą porcję jedzenia w stałej postaci (co najmniej 20–25 razy)
- oprzyj dietę na świeżych lub gotowanych na parze (w temperaturze poniżej 95°C) warzywach
- ogranicz spożywanie pokarmów pochodzenia zwierzęcego (czerwonego mięsa, wyrobów z mleka krowiego)
- unikaj ostrych przypraw, cytrusów, kofeiny, czekolady.
Autor: Praktykantka - Julia Grodowska.
Twój komentarz