Ciasto (3 szt.)
Składniki:
Mąka pełnoziarnista 130g (1 szklanka)
Woda 100g (niecałe pół szklanki)
Sól 2g (1 szczypta)
Sposób przygotowania:
Mąkę wysypać na stolnicę i zrobić w niej zagłębienie. Wlać trochę wody i ugniatać, dolewać wodę stopniowo, aby powstało ciasto, które będzie miękkie, ale nie będzie się przyklejało do rąk. Dodać sól. Następnie ciasto podzielić na 3 części, uformować z nich kule i rozwałkować na jak najcieńsze placki. Smażyć na nieprzywierającej patelni bez dodatku tłuszczu, aż placek lekko nabierze kolorów.
Farsz (3 szt.)
Składniki:
Oliwa z oliwek 10g (1 łyżka)
Filet z kurczaka 200g (porcja)
Szpinak świeży 300g (1 opakowanie)
Pomidor 180g (3 małe sztuki)
Przyprawa do drobiu 3g (1 łyżeczka)
Jogurt naturalny 2% 150g (1 kubek)
Koper 10g (2 łyżeczki)
Czosnek 5g (1 ząbek)
Pieprz kolorowy 2g (1 szczypta)
Sposób przygotowania:
Fileta pokroić na małe kawałki. Doprawić przyprawami i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy. Dodać umyty szpinak i dusić chwilę, aż zmięknie. W między czasie przygotować sos: jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany koperek i połączyć. Doprawić pieprzem kolorowym. Każdy placek posmarować sosem czosnkowym, położyć na niego kurczaka ze szpinakiem i dodać pokrojonego pomidora. Tortillę zawinąć, do środka i na boki.
P.S. W wersji "dla leniwych" zamiast robić samemu placki na tortillę można też kupić gotowe pełnoziarniste w sklepie ;)
Twój komentarz