mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
09 Kwie

BABKA WIELKANOCNA Z MARCHEWKĄ

Tradycyjną babkę wielkanocną pewnie przynajmniej raz w życiu każdy z Was jadł lub chociaż odrobinę spróbował. Ale czy jedliście taką babkę w wersji marchewkowej ? Jeśli odpowiedź brzmi nie to zapraszam po przepis :)

Składniki:
Mąka pełnoziarnista 130 g czubata szklanka
Proszek do pieczenia 8 g 2 łyżeczki
Erytrol 100 g ½ szklanki
Marchew 100g 2 sztuki
Jajo 150 g 3 sztuki
Płatki owsiane 40 g 4 łyżki
Otręby pszenne 20g 2 łyżki
Len nasiona 20 g 2 łyżki
Olej rzepakowy 40 g 4 łyżki

Sposób przygotowania:
Jajka umyć, wbić do miseczki i zmiksować na puszystą masę, dodać słodzik (erytrol) i ponownie zmiksować. Marchewki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Płatki owsiane zmielić na mąkę np. blenderem. Do jajek dodać przesianą mąkę pełnoziarnistą z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując, wsypać otręby oraz zmielone płatki owsiane. Wymieszać. Do masy dodać startą marchew oraz olej. Delikatnie wymieszać do połączenia składników. Formę na babkę wysmarować masłem, obsypać mąką pełnoziarnistą, przelać masę i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 45-50 minut. Wystudzić w piekarniku.

Twój komentarz




POKAŻ