mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
02 Marz

KOMOSA NA ŚNIADANIE

Lubicie komose ? Inaczej nazywana też quinoa. Ze względu na dużą zawartość białka polecana jest szczególnie w diecie wegetarian i wegan. Jest to zboże bezglutenowe, dlatego stosuje się ją w diecie osób chorujących na celiakię lub nietolerancję glutenu. Może być spożywana zarówno w wersji wytrawnej, jak i w słodkiej ;)  Pod zdjęciem znajduje się przepis.

Składniki:
komosa ryżowa – 1/3 szklanki
jogurt Skyr naturalny – kubek 150 g
gruszka – 1 sztuka
miód – pół łyżeczki
pestki granatu – 2 łyżki


Wykonanie:
Komosę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić pod przykryciem na ok. 5 min. W międzyczasie umyć i pokroić gruszkę. Komosę wymieszać z jogurtem i gruszką. Całość polać miodem i posypać pestkami granatu.

Twój komentarz




POKAŻ