mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
19 Luty

Faworki w wersji FIT

W Tłusty Czwartek nie trzeba odmawiać sobie ulubionych, tradycyjnych faworków, bo można sobie je przygotować w wersji odchudzonej :) Skoro pączki mogą być fit, to i faworki też być muszą. 

Składniki:
- 200 g mąki owsianej
- 2 żółtka
- 100 g jogurtu naturalnego
- ziarenka z 1/3 laski wanilii
- szczypta soli
- 20 g ksylitolu/erytrolu (w wersji pudru - można zmielić zwykły ksylitol/erytrol).

Sposób przygotowania:
Żółtka, jogurt, ziarenka wanilii, sól i łyżkę ksylitolu/erytrolu zmiksować. Dodać mąkę i wyrabiać ciasto, aż nie będzie się kleiło. Ciasto odłożyć pod przykryciem na 10 minut. Rozwałkować ciasto na grubość 2 mm i pokroić radełkiem na paski o długości 10 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przewlec jeden koniec paska przez otwór. 
Faworki piec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem.
Upieczone faworki posypać pozostałym cukrem pudrem ze słodzika.
Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ