mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
20 Gru

Śledzie pod pierzynką

Tradycja nakazuje nam, aby w Wigilię powstrzymać się od spożywania mięsa. Dlatego podczas uroczystej kolacji wigilijnej na stołach króluje ryba pod różną postacią. Do dań, które serwujemy wybieramy różne rodzaje ryb np. karp, dorsz, pstrąg, śledź i wiele innych. Tym razem przedstawiam Wam przepis na śledzie pod pierzynką.

Składniki:
Burak gotowany 50 g (1 mała sztuka)
Cebula 25 g (pół małej sztuki)
Jajo 50 g (1 sztuka)
Jogurt naturalny 50 g (2 łyżki)
Musztarda 10 g (1 łyżeczka)
Ogórek kiszony 50 g (1 sztuka)
Oliwa z oliwek 5 g (1 łyżeczka)
Ser żółty 15 g (1 plaster)
Sok z cytryny 3 g (1 łyżeczka)
Śledź solony 120 g (1 sztuka)
Ziemniaki 50 g 1 (mała sztuka)

Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Jajo ugotować
na twardo. Śledzie wypłukać i pokroić na kawałki, następnie
skropić sokiem z cytryny, wymieszać z drobno
posiekaną cebulą, doprawić świeżo zmielonym
pieprzem i wyłożyć na dno salaterki. Ziemniaki obrać
i pokroić w kosteczkę, wyłożyć na śledzie. Następnie
dodać pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone
a na końcu starte buraki. Całość posmarować sosem
jogurtowym z jogurtu, musztardy i pieprzu.
Wierzch posypać drobno posiekanym jajkiem oraz
startym lub drobniutko posiekanym serem żółtym.

Twój komentarz




POKAŻ