mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
26 List

Ciasto marchewkowe

Dziś Dzień Ciasta, więc z tej okazji mam dla Was przepis na ciasto marchewkowe. Jako ciekawostkę mogę Wam powiedzieć, że pierwsze obchody tego wyjątkowego dnia odnotowano w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej, gdzie święto jest znane jako Cake Day  lub  National Cake Day.


Składniki:
500 g marchewki,
100 g płatków owsianych lub mąki owsianej,
5 jaj,
20 g miodu,
50 g orzechów,
30 g rodzynek,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta soli, sok z cytryny

Przygotowanie:
Marchew obrać i zatrzeć na drobnych oczkach. Płatki owsiane zblendować na mąkę lub użyć mąki owsianej. Białka oddzielić od żółtek. Wymieszać marchew, mąkę owsianą, żółtka, miód, posiekane orzechy, rodzynki, po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i przyprawy do piernika. Białka ubić na sztywno (można dodać szczyptę soli i kilka kropel z soku z cytryny). Ubite białka stopniowo dodawać do masy ciasta, delikatnie mieszając. Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec o 160°C około 60 minut.


(przepis na 5 porcji, jedna porcja ok. 280 kcal)

Twój komentarz




POKAŻ