mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
22 Paź

Zupa z dyni i ziemniaków

Dynia króluje na stołach w sezonie jesiennym. Ostatnio dodałam przepis na sałatkę z dynią to teraz pora na tradycyjną potrawę z tego warzywa, czyli ZUPĘ KREM :) Dla zainteresowanych przepis znajduje się pod zdjęciem.

Składniki:

0,5 kg dyni, najlepiej Hokkaido
250 g ziemniaków
20 g masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy w proszku
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
1/2 puszki krojonych pomidorów
1 i 1/2 szklanki bulionu
50 gram mleka kokosowego z puszki
 

Przygotowanie:

Usunąć nasiona z dyni, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut.
Następnie dodać pomidory z puszki. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.
Można posypać uprażonymi pestkami dyni i papryczką chili

Twój komentarz




POKAŻ