Fot:. https://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,witamina-b9-kwas-foliowy-a-foliany-jaka-jest-roznica-funkcje-zapotrzebowanie-i-zrodla.html
Głównym źródłem tej witaminy są surowe bądź krótko gotowane brokuły, szpinak, pietruszka, brukselka, szparagi, sałata. Dużą zawartością folianów cieszą się również rośliny strączkowe; ciecierzyca, fasola oraz owoce cytrusowe, drożdże, kiełki pszenicy czy pełne ziarna zbóż. Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego bogata w kwasu foliowego jest wątroba. Spore ilości obecne są również w kefirze, jajach, czy serach (np. camembert). Cenny w witaminę B9 wśród ryb jest łosoś, z orzechów migdały, czy orzechy arachidowe. Badania wykazują, że w naszym kraju jednym z najczęstszych niedoborów witamin jest właśnie kwas foliowy. Zapotrzebowanie na kwas foliowy wzrasta znacząco u kobiet w ciąży i karmiących. Przyjmuje się, iż kobiety planujące ciąże i ciężarne powinny przyjmować 0,4mg/ dobę. Suplementacja nim chroni płód przed wadami cewy nerwowej i niską masą urodzeniową. Objawami niedoboru kwasu foliowego są m.in. trudności z zasypianiem, nerwowość czy drażliwość. Mogą pojawić się stany zapalne języka i błony śluzowej warg, bladość skóry, nagłe oraz wczesne siwienie włosów. Występują problemy z koncentracją, bezsenność, przemęczenie, roztargnienie, lęk czy depresja. Niedobory mogą doprowadzić do wzrostu poziomu homocysteiny, niedokrwistości megaloblastycznej bądź nowotworów.
Autor: Praktykantka - Paulina Trzcionkowska.
Twój komentarz