mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
10 Paź

Korzenna owsianka z karmelizowaną gruszką

Dziś Światowy Dzień Owsianki, więc tardycyjnie przepis na owsiankę być też musi :)
Warto wspomnieć, że Światowy Dzień Owsianki to pomysł szkockiej organizacji charytatywnej Mary’s Meals, która pomaga najbiedniejszych dzieciom i sierotom. Święto jest okazją, by spróbować owsianki w nowej dla siebie odsłonie. W wielu krajach z tej okazji odbywają się imprezy tematyczne, np. mistrzostwa w przyrządzaniu z owsianki.

Składniki:
Płatki owsiane 5 łyżek (50 g)
Mleko krowie/roślinne 1 szklanka (250 g)
Gruszka średnia sztuka (120g)
Imbir mielony pół łyżeczki (1,5g)
Cynamon szczypta (1g)
Miód łyżeczka (12g)
Orzechy laskowe 5 sztuk (10 g)
Sok z cytryny 1 łyżka (6 g)

Przygotowanie:
Płatki przygotować zalewając ciepłym mlekiem, przełożyć do miseczki. Gruszkę pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z odrobiną wody. Dodać imbir, cynamon, miód i dusić około 5 minut aż gruszka zmięknie. Owsiankę polać gruszką karmelizowaną i posypać posiekanymi orzechami.

Twój komentarz




POKAŻ