mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
03 Sty

Kofeina - powszechny składnik diety i jej wpływ na zdrowie

Kofeina jest składnikiem żywności regularnie spożywanym przez większość populacji. Głównym źródłem kofeiny w diecie jest kawa, herbata i napoje typu cola. W niedawnym okresie nastąpił znaczny rozwój rynku produktów z kofeiną, zwłaszcza  z grupy napojów energetyzujących i suplementów diety.

Działanie kofeiny w organizmie polega przede wszystkim na pobudzeniu ośrodkowego układu nerwowego, z tego względu jest ona uważana za najczęściej spożywaną substancję psychoaktywną.  Niemniej w świetle aktualnego stanu wiedzy umiarkowane spożycie kofeiny (do 400 mg dziennie) przez zdrowe osoby dorosłe nie jest związane z ujemnymi skutkami zdrowotnymi.  Nadmierne spożycie kofeiny może wywoływać niekorzystne efekty, takie jak zbytnią bezsenność, pobudliwość,  ból głowy, problemy żołądkowe. W organizmie kobiet ciężarnych metabolizm kofeiny jest znacznie wydłużony, a kofeina i jej metabolity swobodnie przechodzą przez łożysko do płodu. Z tego powodu kobietom w okresie ciąży zaleca się ograniczenie spożycia kofeiny. Kontrola ilości kofeiny zalecana jest także w diecie dzieci i młodzieży, przede wszystkim z uwagi na jej oddziaływanie na ośrodkowy układ nerwowy, znajdujący się w okresie intensywnego wzrostu i dojrzewania, gospodarkę wapniową w organizmie i czas snu. W odniesieniu do wielkości spożycia kofeiny należy pamiętać, że jej zawartość w naparach kawy i herbaty w dużym stopniu uzależniona jest od metody parzenia, a zawartość kofeiny w napojach energetyzujących może być znacznie zróżnicowana, co należy brać pod uwagę w dziennej puli kofeiny w diecie.

Autor: Praktykantka - Julia Grodowska.

Twój komentarz




POKAŻ