Jak obliczyć zawartość tłuszczu w ciele?
Przybliżoną masę tłuszczu można uzyskać, obliczając indeks masy ciała (BMI), czyli dzieląc masę ciała w kilogramach przez wzrost podany w metrach i podniesiony do kwadratu. Przy BMI poniżej 19 mówimy o niedowadze. BMI pomiędzy 20 a 24 uznaje się za prawidłowe. Pomiędzy 25–29 najprawdopodobniej mamy do czynienia z nadmiarem tłuszczu, czyli nadwagą. BMI powyżej 30 to otyłość. Zawartość tłuszczu w ciele jest co do zasady większa u kobiet niż u mężczyzn. Kobiety mają o 30% więcej adipocytów (komórek magazynujących tłuszcz) niż mężczyźni. Umożliwia to im zgromadzenie, zwłaszcza na udach, biodrach i pośladkach, rezerwy, która nawet przy nieregularnym odżywianiu się, co w dawnych czasach zdarzało się często, pozwoli na poniesienie kosztów kalorycznych związanych z ciążą i karmieniem piersią. U kobiet uznawana za prawidłową zawartość tłuszczu wynosi 20–35%, a u mężczyzn 10–25%. Proporcje te zmieniają się z wiekiem, co stwierdza się na podstawie obserwowanych średnich wartości, choć wcale nie jest to pożądane.
Znaczenie miejsca odkładającego się tłuszczu
- Nadmierne odkładanie się tłuszczu poniżej pasa, zwane nadwagą gynoidalną, ma następujące konsekwencje: spowolnienie powrotu krwi żylnej i większe ryzyko zdarzeń zakrzepowo-zatorowych, przyspieszenie procesów zwyrodnieniowych w stawach kolanowych i biodrowych.
Nadmierne gromadzenie się tłuszczu powyżej pasa – niezależnie czy u mężczyzn, czy u kobiet – to istotny czynnik ryzyka: cukrzycy, chorób układu krążenia.
Autor: Praktykantka - Julia Grodowska.
Twój komentarz