mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
26 Wrze

Jak wzmocnić odporność w sezonie jesiennym ?

Jesień to czas, gdzie po ciepłym okresiem letnim przychodzi nagle gwałtowny powiew zimna i niestety trzeba schować już do szafy krótkie spodenki, spódniczki, sukienki, a wyciągnąć cieplejsze płaszcze, kurtki i swetry. Jest to też zdradliwa pora roku, ponieważ z jednej strony świeci słońce, ale z drugiej zaczyna już wiać zimny wiatr. W tym sezonie niestety jest bardzo dużo przeziębień i chorób. Dlatego, żeby zadbać o swoją odporność i nie dać się chorobie, kiedy dookoła wszyscy kichają i kaszlą należy spożywać odpowiednie produkty. 

Do takich produktów należą przede wszystkim owoce i warzywa bogate w witaminę C np. owocej dzikiej róży, czarne porzeczki, kiwi, grejfruty, pomarańcze, cytryna, nać pietruszki, paprykę. Idealnym źródłem witaminy C są też kiszonki, a dodatkowym atutem jest ich niska kaloryczność. Na pewno dobrze wpłyną na nasz organizm rozgrzewające zupy krem tj. z dyni, marchewki, pomidorów itp. Nie zapomniajmy o drogocennych przyprawach jak np. imbir (najlepiej świeży tarty, a nie w postaci proszku), goździki, cynamon, kardamon, kurkuma. Do produktów, które wzmocną nasz organizm dodać trzeba również czosnek i cebula. Latem nie mamy ochoty na rozgrzewające herbaty, ale jesienią jest na to idealny czas ! Dodatek wyżej wymienionych przypraw nie dość, że wbogaci smak, to jeszcze wpłynie pozytywnie i bardziej wzbogaci jej drogocenne właściwości.

Twój komentarz




POKAŻ