mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
21 Wrze

Chlebek bananowy

Przyznam się szczerze, że jest to chyba najlepsze wyjście jak nie mamy pomysłu co zabrać ze sobą na drugie śniadanie, czy podwieczorek. Wystarczy pokroić chlebek zabrać ze sobą dwie kromeczki do tego posmarować dżemem niskosłodzonym lub masłem orzechowym i gotowe :) Poniżej wstawiam na to cudo przepis.

Składniki:

- 3 jajka

- 100g mąki np. pełnoziaristej, gryczanej, owsianej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1-2 łyżeczki cynamonu

- pokruszony orzechy do masy na wierzch

- gorzka czekolada

- wiórki kokosowe

Przygotowanie:

W jedym naczyniu ubij białka. W drugim zblenduj 2 banany z żółtkami. Do masy bananowej dodaj mąkę, proszek, cynamon. Wymieszaj. Ubite białka dodaj do masy bananowej i delikatnie wymieszaj. Przelej masę do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30-35 min na temp. 180 stopni. Po ostudzeniu chlebka polej go gorzka czekoladą, posyp orzechami i kokosem. Smacznego !

Twój komentarz




POKAŻ