mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
08 Gru

PEŁNOZIARNISTY MAKARON Z BRUKSELKAMI I SEREM FETA

Wiem, wiem mało kto lubi brukselkę .. :( Ale wiecie jaka ona jest zdrowa i ile dobroci posiada w sobie ?? Wydaję mi się, że raz na jakiś czas, jak skusimy się i zaryzykujemy podając ją chociażby w takiej postacji jak Wam zaproponowałam to nic się nie stanie i będziemy mogli dalej zajadać się innymi pysznościami :D A przy okazji wzbogacimy nasz organizm w niezłą dawkę drogocennych witamin i składników mineralnych ! :)

Składniki (3 porcje):
- ok. 250 g makaronu pełnoziarnistego
- 300 g brukselek
- 2 płaskie łyżki śmietany 12%
- 2/3 sera feta 
- 2 ząbki czosnku
.
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
2. Brukselki opłukać. Usunąć uszkodzone liście. Wrzucić do gotującej się wody. Gotować ok. 5 min.
3. Nagrzać piekarnik do 180°C.
4. Ser pokroić w kostkę.
5. Makaron odcedzić. Dodać przekrojoną na pół brukselkę, ser feta, śmietanę i starty czosnek. Wymieszać.
6. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika na ok. 15 min.
.
1 PORCJA:
energia 493 kcal
białko 26 g
tłuszcz 16,5 g
węglowodany 53 g

Twój komentarz




POKAŻ