mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
22 Gru

Marchewkowy piernik z polewą czekoladową (bezglutenowy)

Macie w swoim otoczeniu kogoś kto nie może spożywać glutenu ? Już teraz możecie miło go zaskoczyć przygotowując marchewkowy piernik (bezglutenowy). Dla tych co nie mogą spożywać również nabiału wystarczy zwykłe mleko zamienić na mleko roślinne np. ryżowe, migdałowe, kokosowe i już mamy ciasto bez nabiału i glutenu! :)

Oczywiście osoby bez nietolerancji glutenu, celiaki, czy alergi na białko mleka krowiego również mogą je spróbowac samemu wykonać go w domu ;)

Składniki na 12 porcji (1 porcja dostarcza ok. 120 kcal)
2 szklanki mąki jaglanej,
1 szklanka mleka,
2 jaja,
3 łyżki miodu,
6 marchewek (ok. 200 g),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
4 łyżeczki przyprawy korzennej,
2 łyżki gorzkiego kakao.

Polewa:
1 łyżka karobu lub kakao,
2,5 łyżki oleju (najlepiej z orzechów włoskich, pistacjowych lub arachidowych),
1 łyżka ksylitolu/erytrolu,
2 łyżki wody.

Przygotowanie:
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajo zmiksować do uzyskania puszystej konsystencji. Miksując dodać miód, mąkę, kakao i przyprawy. Kiedy masa będzie gładka dodać sodę, proszek do pieczenia i startą marchewkę, całość wymieszać. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Przygotować polewę: w rondelku podgrzać wszystkie składniki i mieszać aż się połączą, w razie potrzeby dodawać wody. Gotowy piernik polać polewą i zostawić do ostygnięcia.

Twój komentarz




POKAŻ