mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
21 Gru

Ryba po grecku

Świąta tuż tuż, dlatego dla tych, co jeszcze nie zaczęli szykować potraw na wigilijny stół podsyłam propozycję na rybę po grecku. Jak widać danie to odróżnia się tym od innych tradycyjnych potraw wigilijnych, że jest lekkostrawne i bez wyrzutów sumienia można się nim zajadać ;)

Składniki na 1 porcję (ok. 200 kcal)
2 małe (160 g) filety z mintaja,
1 marchewka,
2 małe cebule,
1 łyżeczka oliwy,
ziele angielskie, liść laurowy, czosnek granulowany.

Przygotowanie:
Pokroić rybę na mniejsze części, posypać pieprzem i czosnkiem z obu stron. Cebulę posiekać, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do rondelka dodać oliwę i podsmażyć cebulę, po 2 minutach dodać marchewkę. Jak marchewka lekko zmięknie dodać rybę i resztę przypraw, zalać niewielką ilością wody i dusić ok. 10 minut. Pod koniec doprawić do smaku.

Twój komentarz




POKAŻ