Składniki na 4 porcje:
Ciasto:
2 szklanki (260 g) mąki pszennej,
1 jajo,
1 łyżka (10 g) oliwy,
4 łyżki (40 g) mleka,
4 łyżki (40 g) wody,
szczypta soli.
Farsz:
400 g fileta z karpia,
1 (40 g) bułka kajzerka czerstwa,
3 łyżki (30 g) mleka,
1 mała (50 g) cebula,
1 ząbek (4 g) czosnku,
1/4 pęczka (5 g) natki pietruszki,
1 jajo,
1 łyżka (10 g) oliwy,
sól, pieprz biały.
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać mąki.
Bułkę namoczyć w mleku. Rybę umyć, osuszyć i zmielić wraz z bułką. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Natkę i czosnek drobno posiekać. Cebulę, czosnek, natkę i jajo dodać do ryby, doprawić i wymieszać. Z przygotowanego farszu formować kulki wielkości orzecha. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty, kłaść farsz i sklejać obie części. Wodę zagotować z odrobiną soli, pierogi wrzucać na wrzątek, po wypłynięciu wyjmować łyżką cedzakową.
Twój komentarz