mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
20 Gru

Fit pierniczki

Pewnie w większości domów zagościły, albo dopiero zagoszczą tradycyjnie, jak co roku pierniczki. Dlatego można je też zrobić w "lekko odchudzonej", zdrowszej wersji. Dla zainteresowanych przepis pod zdjęciem :) 

Składniki na ok. 40 sztuk
1 szklanka (120 g) zmielonych płatków owsianych,
1 szklanka (40 g) otrąb pszennych,
3 łyżki (75 g) miodu,
1,5 łyżeczki (8 g) sody oczyszczonej,
pół paczki (10 g) przyprawy do piernika,
1 łyżka (10 g) oliwy z oliwek,
1 jajo,
1/3 szklanki (80 g) mleka.

Lukier:
4 łyżki (40 g) erytrolu lub ksylitolu zmielonego na puder,
1 łyżka (10 g) soku z cytryny,
1 łyżka (10 g) wody.

Sposób przygotowania:
Zmielone płatki i otręby wysypać na stolnicę, dodać ciepły płynny miód i wymieszać dużym nożem. Ciągle siekając dodawać sodę i przyprawę, a gdy masa lekko ostygnie także jajko i oliwę. Wyrabiać dłońmi dolewając stopniowo mleko (może być tak, że będzie potrzebna mniejsza ilość niż w przepisie), aż masa będzie przypominała ciasto kruche. Po wyrobieniu przełożyć do miski i przykryć folią, aby nie wyschło i włożyć na noc do lodówki. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto i za pomocą foremek wykrawać pierniczki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem w odstępach ok. 3 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut.
Do słodzika dodać sok z cytryny i odrobinę wody, całość utrzeć do konsystencji lukru i dekorować pierniczki.

Twój komentarz




POKAŻ