Składniki:
- dynia 200 g (porcja)
- jogurt naturalny 50 g (1/3 kubka)
- mąka pszenna pełnoziarnista 30 g (3 płaskie łyżki)
- mąka żytnia 20 g (2 płaskie łyżki)
- migdały 15 g (łyżka)
- oliwa z oliwek 10 g (łyżka)
- przyprawa cynamon 3 g (łyżeczka)
- syrop klonowy 10 g (płaska łyżka)
Sposób przygotowania:Dynię umyć, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Pokroić na mniejsze plastry. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut lub dłużej, do miękkości. Upieczoną dynię wystudzić, obrać ze skórki i zmiksować blenderem lub malakserem do otrzymania puree. Do puree dodać mąki, cynamon, jogurt naturalny i smażyć z obu stron na oliwie. Podawać z syropem i migdałami.
Kaloryczność: (ok. 400 kcal)
Twój komentarz