mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
06 Paź

Czym zastąpić dodatek cukru w zdrowych deserach i ciastach ?

Wielu z nas przechodząc na dietę/zdrowe odżywianie się zaczyna się martwić, co w takim razie z ciastami, deserami, różnymi słodkościami ? Czy mam zrezygnować z takich pyszności już do końca życia, bo przecież cukru powinnam/powinienem unikać .. Otóż nie ! A ja mam na to sposób :) 

Na wstępie pragnę zaznaczyć, że nie jest to żadna reklama wyżej wstawionego produktu, a jedynie przypadkowo wybrane zdjęcie. Głównie chodzi o to, żeby przedstawić słodzik - ERYTROL, który używam jako zamiennik cukru w moich dietetycznych wypiekach i deserach. Jego główną zaletą jest jego kaloryczność -> 0 kcal !! Wyróżnia się na tle innych słodzików tym, że dodając go mamy słodki smak potrawy, a zarazem nie wiążę się to ze zwiększeniem kaloryczności tej potrawy :) 

Jego zalety:

- ma działanie antyoksydacyjne m.in. spowalnia szkodliwe działanie wolnych rodników, opóźniając tym samym procesy starzenia oraz wzmacniając nasz system odpornościowy
- jak już wcześniej wspomniałam ma 0 kalorii !!!
- jego indeks glikemiczny jest bliski zeru
- słodycz równa 70% słodyczy stołowego cukru i niemal identyczny smak
- ma bardzo małe molekuły, w związku z czym jest łagodniejszy dla żołądka: nie powoduje tak szybko biegunki jak popularny ksylitol
- nie powoduje uzależnienia jak cukier
- nie powoduje próchnicy zębów
- ma działanie antybakteryjne
- nie fermentuje w jelitach

Dlatego, jeśli dalej macie wątpliwości i nie wiecie co dodać do swoich wypieków i ciast to z całego serca polecam wybierać ten o to produkt. Testuje go w swoich ciastach i deserach i smakiem nie różni się od cukru, a czasami mam wrażenie, że jest nawet słodszy :)

Twój komentarz




POKAŻ