mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
29 Paź

Ciasto bananowe

Największa obawa pacjentów, którzy decydują się na przejście na dietę to zakaz jedzenia słodyczy. Ale czy rzeczywiście nic słodkiego na diecie nie można ? Otóź moża, ale tzw. zdrowe słodkości. Tak się składa, że ciasto bananowe jest jednym z nich. Idealnie nadaję się jako słodka wersja drugiego śniadania, czy podwieczorku. Oczywiście nie cała blaszka, a np.2-3 kawałki :) Dla zainteresowanych przepis znajduje się pod zdjęciem :)

Składniki:
4 dojrzałe banany
1,5 szkl mąki pełnoziarnistej
1 jajko
2 łyżki pasty tahini
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki posiekanych dowolnych orzechów


Wykonanie:
3 banany rozgniatamy widelcem (jeden zostawiamy do dekoracji), mieszamy z jajkiem i pastą tahini, dodajemy orzechy, mąkę i proszek do pieczenia, wszystkie składniki mieszamy. Ciasto umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojonego w plastry pozostałego banana. Wkłądamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy z termoobiegiem 30 minut. Smacznego :)

Twój komentarz




POKAŻ