mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
27 Paź

TARTA ZE SZPINAKIEM

Czy są tu jacyś zwolennicy tarty ? :) Tak się składa, że bardzo często jadłam tartę na słodko, ale tym razem chciałam spróbować coś w wytrawnej wersji. 

Składniki na ciasto:
200 g mąki gryczanej,
1 jajko,
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli


Składniki na farsz:
200 szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
8 szt. suszonych pomidorów
2 łyżki oleju
pieprz
250 g jogurtu naturalnego
2 jajka
100g tartego sera mozzarella

Wykonanie:
Wykonać ciasto przez wymieszanie mąki, proszku do pieczenia z jajkiem, olejem i jogurtem. Wyłożyć do natłuszczonej formy i wykonać kilka nakłuć widelcem. Włożyć  do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut z termoobiegiem.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pomidory pocięte w paski i szpinak. Dusić aż liście zwiędną, wycisnąć czosnek przez praskę, doprawić pieprzem.
Tak przygotowany farsz wyłożyć na podpieczony spód. Całość zalać jogurtem wymieszanym z jajkami. Wierzch posypać serem mozzarella.
Piec 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. 

Smacznego ! :)

Twój komentarz




POKAŻ