Bardzo często w swoim gabinecie słyszę to pytanie. Tak się składa, że ziemniak sam w sobie nie jest dość kaloryczny, czy szkodliwy. Wszystko zależy od tego w jakiej postaci go podajemy. Np. ziemniaki gotowane w wodzie nie są wysokokaloryczne i nie wpływają na przyrost naszej masy ciała. Jeśli natomiast polejemy ziemniaka tłuszczem lub podamy w postaci ziemniaczanego puree w skład, którego wchodzi m.in. masło to wtedy owszem ziemniaki wpływają negatywnie na przyrost naszej masy ciała.
Najważniejsze jest to, żeby posiłki jeść regularnie. Liczba posiłków powinna wynosić od 4-5 w odstępach co 3,4 godziny.
Tak, jednak proszę starać się wybierać te bez dodatku cukru. Należy również pamiętać, że soki mają kalorie i wliczać je w dziennie zapotrzebowanie.
Jak najbardziej indywidualnie dostosowana i zbilansowana dieta pomoże nam lepiej wpłynąć na wyniki profilu lipidowego. Odpowiednia ilość, jak i jakość tłuszczu w diecie przyniesie pozytywne efekty. Warto pamiętać o odpowiedniej proporcji tłuszczów nasyconych i wielonienasyconych w diecie. Należy również pamiętać o odpowiedniej podaży błonnika.
Pewnie że tak. Produkty zwiększające masę kostną:
-wapnia(mleko i przetwory, chia, sezam, mak, migdały, strączki, pokrzywa, jarmuż),
-magnezu (kakao, nasiona słonecznika, migdały, kaszę gryczaną, fasolę, gorzką czekoladę, orzechy pistacjowe i laskowe oraz płatki owsiane i ryż brązowy),
-wit D (ryby (węgorz, śledź, łosoś, sardynki, pstrąg tęczowy), tran i żółtko jaj),
-wit C (dzika róża, czarna porzeczka,brokuły, brukselka),
- wit K(brokuły, jarmuż, sałata, szpinak, brukselka, kapusta i wątroba wołowa),
a także zapewnienie właściwych proporcji między wapniem i fosforem oraz obecność izoflawonoidów w diecie.
Obniżające masę kostną: nadmiar/niedobór w diecie białka
-wit A(wątroba wołowa, wieprzowa, jaja,masło, mleko,tran, marchew,
-sodu (sól kuchenną, wędzone ryby, wędliny (np. salami, kabanosy, wędliny długo dojrzewające), sery żółte, sery pleśniowe, wędzone oraz ser feta ),
Nadmiar sodu w diecie może być przyczyną ujemnego bilansu wapnia.
- kofeiny
-alkoholu, palenie tytoniu
Kofeina, alkohol zwiększają wydalanie wapnia z moczem
Nie, jest to mit. Godzina posiłku nie wpływa bezpośrednio na masę ciała. Tyjemy od nadmiaru kalorii w diecie. Należy zwrócić uwagę, na to by ostatni posiłek był spożyty na ok. 2-3 godziny przed snem.
Większość osób uważa, że jak będą jeść mało to stanie się cud i nagle schudną. Tak na prawdę jest masa osób, które nie chudną przez to, że ich metabolizm jest bardzo spowolniony, bo jedzą bardzo mało. Trzeba od nowa go napędzić. Dlatego tak ważne jest jedzenie regularne (dostarczanie co 3-4 godziny nowej dawki energii). Oczywiście to dietetyk wylicza odpowiednie dla nas zapotrzebowanie tak, żebyśmy jedli często, ale o określonej kaloryczności dopasowane odpowiednio do nas posiłki.
Tak żywienie w insulinooporności jest bardzo ważne. Musimy zwracać uwagę na indeks glikemiczny produktów. Zaleca się tutaj spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym. Korzystne jest również zrzucenie paru kilogramów tak, żeby unormować masę ciała, ale pod okiem dietetyka. Często się również słyszy, że kompozycja śniadań "białkowo-tłuszczowych" wpływa w sposób pozytywny.
Niestety przeważnie nie różni się niczym oprócz dodatku melasy która daje mu charakterystyczny kolor.Bywa że jest produkowany z trzciny cukrowej a nie z buraków cukrowych , i w tym przypadku może pozostać nierafinowany i zawierać pewne ilości składników mineralnych ale są to ilości śladowe i praktycznie nie istotne.
Każdego dnia powinniśmy jeść owoce, ze względu na ich działanie prozdrowotne. To prawda, iż naturalnie zawierają one cukry. Natomiast spożywając różnorodne owoce, w odpowiedniej ilości (proporcja do warzyw- ¼), zawarty w nich cukier nie zagrozi naszemu zdrowiu.
Oczywiście że można. Składniki mineralne, witaminy, błonnik są tak samo dobrze zachowane jak w porównaniu do świeżych owoców i warzyw.
Tak naprawdę i jedna i druga woda są ok. Chodzi o to, żeby tylko nie były to wody smakowe np. truskawkowa, cytrynowa itd. Tak naprawdę te wody w swoim składzie zawierają mnóstwo cukru wystarczy z tyłu popatrzyć na etykietę. Ja natomiast wolę wodę niegazowaną. Niektórzy po wodzie gazowanej mają uczucie pełnego brzucha. W sytuacji jeśli w swojej diecie masz dużo produktów bogatych w błonnik jak np. kasze, pełnoziarniste pieczywo, czy makarony, płatki owsiane wtedy, żeby nie było nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego warto wybrać wodę niegazowaną.
Będąc w ciąży przez pierwsze 3 miesiące nie musimy dostarczać większej podaży kalorii niż nasze zapotrzebowanie, w 2 trymestrze nasze zapotrzebowanie zwiększa się tylko o ok. 360 kcal/dzień, a w 3 trymestrze zapotrzebowanie kaloryczne zwiększamy o ok. 500 kcal/dzień. Dlatego mylne jest stwierdzenie, że kobieta w ciąży je za dwóch lub jeść może w nieograniczonych ilościach...
Wyróżniamy dwa rodzaje węglowodanów: jedne - to tzw."dobre węglowodany", czyli złożone, drugie to z kolei węglowodany proste, czyli te, których spożycie powinniśmy ograniczać. Wybierajmy produkty, które bogate są w złożone ich formy. Najczęściej znajdują się w produktach nieprzetworzonych lub o niskim stopniu przetworzenia. Pochodzą głównie ze źródeł roślinnych, czyli zbóż. Im mąka mniej oczyszczona, tym ma więcej okrywy, łusek, a tym samym tych najcenniejszych elementów dla zdrowia.
Ostatnimi czasy bardzo wiele pacjentów zmaga się z tym problemem. Zaleca się zwiększyć odpowiednio kaloryczność w diecie indywidualnie dostosowanej do pacjenta. Nie należy tłumaczyć, że taka już moja uroda, lecz trzeba skorzystać z fachowej opieki dietetyka i efekt jest gwarantowany ! :) Oczywiście z dnia na dzień tego nie zrobimy, lecz potrzeba minimum miesiąc czasu.
Witam, ważne aby stosować dietę łatwostrawną z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego .Z diety należy wykluczyć : owoce cytrusowe, soki z tych owoców, sok pomidorowy, potrawy kwaśne, ostre przyprawy, warzywa cebulowe, kawę naturalną, alkohol, napoje alkoholowe (zwłaszcza w połączeniu z sokami cytrusowymi), białe wino, kofeina i etanol,
czekoladę, wyroby czekoladowe, kakao, ograniczyć tłuszcze w produktach, napoje gazowane, cukierki zawierające alkohol, miętę.
Tak, jeżeli jest to oliwa z oliwek rafinowana. Do smażenia wybierajmy tłuszcze o wysokim stopniu dymienia i dużej ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (np. olej rzepakowy). Warto pamiętać, by cyklicznie wymieniać olej i nie smażyć zbyt długo.
Tak. Etanol tak jak i białka,tłuszcze,węglowodanów także jest składnikiem odżywczym i ma swoją wartość energetyczną (7kcal/g). Przypominam że każda dawka alkoholu zwiększa ryzyko chorób nowotworowych, nadciśnienia tętniczego i wielu innych chorób. Dlatego nie zachęcam do picia alkoholu.