mgr inż. Paulina Knop-Piwowar

Cudowne fakty o awokado

Awokado zawiera 18 kluczowych aminokwasów niezbędnych dla organizmu. W przeciwieństwie do produktów mięsnych, białka zawarte w awokado są dużo bardziej lekkostrawne, głównie za sprawą równie wysokiej zawartości błonnika.

Cudowne fakty o awokado

Awokado zawiera dużo cholesterolu! Chodzi na szczęście o tzw. dobry cholesterol, czyli HDL (w przeciwieństwie do złego LDL). Dobry cholesterol chroni m.in. przed spustoszeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Awokado zalecane jest m.in. osobom cierpiącym na miażdżycę czy nadciśnienie.

Awokado zawiera karotenoidy - wśród nich popularne i medialne beta-karoten, alfa-karoten oraz luteinę. Dostarczają one naszemu organizmowi m.in. witaminę A, która odpowiada m.in. za zdrowie naszego wzroku.

Nie tylko oczy, ale również i nasze serce będzie nam wdzięczne za dostarczenie nienasyconych kwasów tłuszczowych (ponad 12% zawartości).

Unikalna kombinacja witamin C oraz E, karotenoidów, selenu, cynku i kwasów omega-3 pomaga zapobiegać i łagodzić stany zapalne. Stąd awokado poleca się m.in. przy osteoporozie czy stanach reumatycznych.

Najbogatszą i najpełniejszą wiązankę korzystnych substancji otrzymamy z owoców, które nie są zbyt dojrzałe (zwykle można to wyczuć ręką, gdyż owoc taki jest bardzo miękki).

autor: dobrydietetyk

źródło: Centrum Żywienia i Promocji Zdrowia

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Herbata

Czerw 25, 2014 Ciekawostki

Jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. W rankingach spożycia deklasuje kawę, piwo, wino oraz inne napoje. Średnio, statyczny mieszkaniec naszego globu spożywa pół szklanki herbaty ...

czytaj więcej

Dietetyczne preparaty odchudzające

Czerw 25, 2014 Ciekawostki

Jednym z najistotniejszych czynników regulujących proces redukcji nadwagi jest odpowiednio dobrana strategia żywieniowa. Większość osób otyłych nie posiada jednak należytej edukacji w zakresie prawidłowego odżywiania, ...

czytaj więcej
POKAŻ