Składniki na 2 porcje:
o Szpinak 100g (4 garści)
o Czosnek 1 ząbek
o Szynka szwarcwaldzka 20g (2 plastry)
o Jajko 2 sztuki
o Ser niebieski 20g
o Pomidor 120g
o Chleb żytni 80g (2 kromki)
o Pieprz czarny 2x szczypta
o Oliwa z oliwek 10g (1 łyżka)
Przepis:
Rozgrzej oliwę na patelni, podsmaż czosnek, dodaj szpinak - dodaj pieprz. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni. W kokilkach wyłóż szpinak, szynkę i pokruszony ser, zrób na środku wgłębienie i wbij jajko, posyp pieprzem. Włóż do piekarnika na 9-12 minut, aż jajko się zetnie. Wyłóż na talerz i podawaj z pomidorem i chlebem.
Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 620 kcal
Białko: 33.2g
Tłuszcze: 31.4g
Węglowodany: 50.5g
Błonnik: 8.6g
Autor: Praktykantka - Martyna Pietruś
Twój komentarz