mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
17 Wrze

Jajko ze szpinakiem w kokilkach

Każdy z nas zna róże wersje potraw z jajek. Najczęściej są to jajecznica, omlet, jajka na twardo, bądź na miekko, czy też sadzone. A czy znacie wersje w kokilkach? Jeśli odpowiedź brzmi nie, to ten przepis jest właśnie dla Was :)

Składniki na 2 porcje:

o Szpinak 100g (4 garści)
o Czosnek 1 ząbek
o Szynka szwarcwaldzka 20g (2 plastry)
o Jajko 2 sztuki
o Ser niebieski 20g
o Pomidor 120g
o Chleb żytni 80g (2 kromki)
o Pieprz czarny 2x szczypta
o Oliwa z oliwek 10g (1 łyżka)


Przepis:
Rozgrzej oliwę na patelni, podsmaż czosnek, dodaj szpinak - dodaj pieprz. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni. W kokilkach wyłóż szpinak, szynkę i pokruszony ser, zrób na środku wgłębienie i wbij jajko, posyp pieprzem. Włóż do piekarnika na 9-12 minut, aż jajko się zetnie. Wyłóż na talerz i podawaj z pomidorem i chlebem.

 

Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 620 kcal
Białko: 33.2g
Tłuszcze: 31.4g
Węglowodany: 50.5g
Błonnik: 8.6g
 

Autor: Praktykantka - Martyna Pietruś

Twój komentarz




POKAŻ