Podstawowe informacje o czekoladzie:
- Czekolada składa się z ziaren kakaowca (czyli miazgi kakaowej), tłuszczu kakaowego i cukru - w różnych proporcjach w zależności od typu. Może zawierać także inne dodatki, m.in.: mleko, bakalie, alkohol, kawę, owoce, aromaty, nadzienia. Jej kaloryczność to 530-580 kcal/100 g,
- Jeżeli wybierzemy dobrej jakości produkt, może być to cenne źródło antyoksydantów - składników przeciwzapalnych, witamin, a także składników mineralnych: magnezu, manganu, żelaza, fosforu, cynku, selenu i potasu,
- Wiele badań wskazuje na dobroczynny wpływ gorzkiej czekolady w prewencji i leczeniu wybranych schorzeń: cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych, neurodegeneracyjnych,
- Wykazano też pozytywny efekt spożywania gorzkiej czekolady podczas redukcji
nadmiernej masy ciała,
- Dodatkowo może przyczyniać się do ograniczenia występowania uszkodzeń komórek mięśniowych w czasie intensywnego treningu! Dlatego też powinna znajdować się także w dietach osób aktywnych.
Wśród rodzajów czekolady wyróżniamy:
– czekoladę gorzką,zawierającą co najmniej 70% miazgi kakaowej (najbardziej wartościowa, ze względu na wysoką zawartość kakao, a niską zawartość cukru);
– czekoladę deserową, zawierającą 30-70% miazgi kakaowej;
– czekoladę mleczną, zawierająca maksymalnie 50% miazgi kakaowej (co za tym idzie o zawartości cukru ok. 50%)
– czekoladę białą, która nie zawiera w składzie miazgi kakaowej; składa się z tłuszczu kakaowego (do 33%), dużej ilości cukru oraz mleka lub śmietany.
Jaka czekolada będzie najzdrowsza?
Im więcej miazgi kakaowej (tzw. % kakao) tym lepiej! Miazga kakaowa odpowiada bowiem za wymienione właściwości zdrowotne czekolady. Wysoki udział kakao to także mniejszą zawartość cukru.
W przypadku dodatków, najlepiej wybierać czekolady z bakaliami czy orzechami. Unikać natomiast warto czekolady białej, której skład, a co za tym idzie wartości prozdrowotne odbiegają znacząco od wartości czekolady gorzkiej. Nie warto także stawiać na czekolady nadziewane kremowymi wkładami. Charakteryzują się one wysoką zawartością cukru i niezdrowych tłuszczów trans.
Źródło:
Głodo P, Matejko B. Ciemna czekolada jako bogactwo flawonoidów – sprzymierzeńców w prewencji i leczeniu wielu schorzeń, Probl Hig Epidemiol 2019, 100(2): 82-88
Twój komentarz